hits

Hysterisk hyllest av barnestjerner

MEDIEYNDLINGER: Fotballspiller Martin Ødegaard (18) (t.v.) og friidrettsutøver Jakob Ingebrigtsen (16). Foto: Jon Olav Nesvold /Heiko Junge/NTB Scanpix

Først var Mats Møller Dæhli den «nye Messi», så ble 15-åringen Martin Ødegaard den nye Messias. Ifølge mediene skal 16-åringen Jakob Ingebrigtsen og Casper Ruud nå «bli verdens beste». På tide å våkne?

Det kan virke som en evighet, men det er ikke mer enn to år siden Norge sto på hodet for Martin Ødegaard (født i des. 1998). Allerede høsten 2014 var det nærmest et folkekrav at 15-åringen skulle få spille på A-landslaget, uten at dét fikk Norge til fotball-EM.

Et søk i databasen Retriever viser at Ødegaard i 2015 ble omtalt over 14.000 ganger i norske medier. Det var halvannen gang så ofte som både Angela Merkel og Knut Arild Hareide, samt tre ganger så hyppig som Justin Bieber!

Ødegaard ble i Norge faktisk omtalt nesten like ofte som Jesus. Ikke så rart, han ble da også «hyllet som en ny Messias».

Få måneder senere var han ute av både A-landslaget og Real Madrids reservelag, før han nå, som snart 19-åring, spiller i noe mer ukjente Heerenveen i Nederland. 

Dyrkingen av Ødegaard kom ikke helt uventet. Den heltehungrige sportpressen og befolkningen synes nemlig sultefôret på voksne idrettsstjerner, slike som 1990-tallets Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær. I 2013 ble 18-åringen Mats Møller Dæhli (f. 1995) omtalt som «Norges største fotballtalent noensinne», samt omtalt i tusenvis av artikler. 

TALENT: Før Martin Ødegaard var det Mats Møller Dæhli som skulle redde Norges ære. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix


Allerede høsten 2014 sa en spansk journalist om Ødegaard at han håper «ingen kaller ham den nye Messi». Dét hadde vel å merke allerede skjedd våren 2014, da Drammens Tidende i en tittel omtalte ham slik: «Martin, den nye Messi».

Kan denne tittelen og kritikken fra Spania ha gjort at Dagsavisen i januar 2015 istedenfor brukte tittelen «- Kan bli vår nye Ronaldo»? Neppe. For dette var på den tiden da det var minutt-til-minutt-dekning på hvert minste Ødegaard-spark. NRKs ekspert konkluderte med at det Ødegaard gjorde under et tap i Spania «Minnet om Messi», noe som vitner om begrenset forståelse for både dimensjoner og fotball.

Dæhli og Ødegaard er som unge voksne blitt svært dyktige fotballspillere. Men dyrkelsen av disse tenåringsguttene sier nok mer om norske mediers behov for stjerner enn det sier om deres status i den reelle verden. Det er sjelden sammenheng mellom å være enormt god som barn, for så å bli det resten av karrieren.

En av Tysklands fremste trenere kritiserer da også Norges hysteriske og nærmeste religiøse dyrkelse av enkelte barnespillere. Moralen med hensyn til Dæhli var klar: «Han trenger ikke overskrifter. Han trenger arbeid på banen. Bare på banen. Han trenger å bli skjermet.» Medieintervjuer tar nemlig både på tid og krefter.

Men slike faglige innspill bryr vi oss tydeligvis ikke om. Etter at det meste av Dæhli- og Ødegaard-hysteriet har lagt seg, er det i sommer den 16-årige løperen Jakob Ingebrigtsen (f. sept. 2000) mediene kaster seg over. Allerede i 2015 ble 800-meterløperen omtalt i titler som «Friidrettens Martin Ødegaard» - en totalt absurd kobling, hvis da ikke kjendiseri og dyrkelse av unge gutter er selve hovedpoenget. Ingebrigtsen var bare 14 år da mediene trykket store titler med ham der han skal «bli best i verden».

For all del, dét kan Ingebrigtsen fremdeles bli, også etter at han har møtt kenyanske gutter som har vokst opp i høyden og som bokstavelig talt løper for livet. Men den erfarne kombinertløperen Magnus Moan hadde nok noen visdomsord til norske medier og det norske folk da han i vinter advarte:

«Man kan si mye om folk som har talent, men det hjelper ikke om man ikke får det ut. Mitt råd til utøvere, folk og media er å slutte å hausse opp de største talentene. La dem få jobbe i fred og utvikle seg.»

For det er jo symptomatisk at de fleste barnestjernene ikke blir noe av. Bare spør Torstein Andersen Aase, som i 2006 ble kåret av Fotballforbundet til «Norges største fotballtalent» som 15-åring. Han som skulle bli den nye John Carew, la opp som 20-åring. Det psykologiske presset etter all oppmerksomheten ble uhåndterlig.

Eller for å si det med Moan: «Jo mer man snakker om at man er et talent, jo mer bygger man opp unødvendige forventninger. Da blir fallhøyden så mye større.» Ødegaard er muligens ikke blitt en dårligere fotballspiller på grunn av alle førstesideoppslagene, men han er i det minste ikke blitt noe bedre av dem heller.

Uansett: De gigantiske ordene, samt bruk-og-kast-mentaliteten, fortsetter. Unggutten Casper Ruud (f. des. 1998) er den nye som skal redde

Nr 1: Casper Ruud (18) er for tiden Nordens beste tennisspiller. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Norges ære, siden ingen voksne klarer det. I fjor var han bare 17 år da slike oppslag kom: «SLIK SKAL CASPER BLI BEST I VERDEN

Faktum er at 18-åringen nå i juni tapte for en 16-åring fra Canada og at han rykket ned én plass på ATP-rankingen, som vel å merke utgjør en imponerende 109.-plass.

Igjen og igjen ser vi likevel dette evige målet om å bli «best i verden», noe mediene ukritisk har brukt på idrettsutøvere som Ruud siden de knapt ble tenåringer.

Som om det ikke finnes noen mellomting. Som om Messi går rundt og kaller seg «best i verden». Som om ikke toppidrett nettopp handler om å få ut sitt maksimale, hva det nå enn måtte være. Som om ikke suksess ofte bygges på ikke å sette seg skadelige mål, slik at man lettere kan takle motgang.

Allerede som 13-åring skapte Martin Ødegaard overskrifter da han sommeren 2012 debuterte for Strømsgodsets A-lag. Som 13-åring fikk skateboarderen Mats Hatlem egen serie på VGTV. Siden er det blitt mer stille rundt dem begge.

Dette evige kjøret om å finne den yngste og «beste i verden», minner om Kina - der fremtidige OL-vinnere velges ut i barnehagen. Det neste blir vel at vi dyrker våre nye idrettstalenter allerede fra fødestuen?

Om ikke annet oppdager vi én fordel ved at norske sportsredaksjoner bryr seg mindre om kvinners resultater: Vi har dermed sluppet at 13-årige jenter utsettes for vegg-til-vegg-dekning av deres siste spark eller løp. Resultatet: Norske Ada Hegerberg (22) i franske Lyon ble faktisk nylig kåret, av BBC, til «verdens beste» fotballspiller.

VERDENS BESTE: Ada Hegerberg (22) er faktisk kåret til "verdens beste" fotballspiller i 2017 (kvinner). Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTBSCANPIX

Hvis målet er flere verdensstjerner fra Norge, så kan nok også den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway ha et godt råd: «Show, don't tell

******

Hva mener du om dekningen av Ødegaard, Ruud, Ingebrigtsen og de andre tenåringsguttene? Bør mediene fortsette som før, eller finnes det bedre måter å få frem norske verdensstjerner på?

 

6 kommentarer

Thor Hushovd ble jo fremstilt av norske medier som en av verdens beste syklister men ble veldig liten sammenlignet med f.eks Boonen. Zuccarello er ikke engang topp 40 paa poenglista i NHL , likevel skulle man tro han var en av verdens beste iflg norske medier. Sannheten er at Norge aldri har hatt noen superstjerner i store idretter.

Hei, KT. Interessante poenger! Hushovd vant jo sykkel-VM i 2010, og vant grønn trøye i Tour de France, men ikke helt som feks Boonen, nei (eller Armstrong, men i den idretten kommer jo en del doping inn i bildet...). Solskjærs 2-1-scoring mot Bayern i Champions League-finalen i 99 er kanskje det største oppnådd av en nordmann i en verdensidrett?

Hva er den enorme forskjellem mellom Ada Hegerberg som ble kåret av BBC, mens x ble kåret av et norsk mediehus?

Er BBC ifølge DH noen fasit i så måte?

Norskgoy: Hm, jau, BBC er jo ikke helt offisielt, men jeg vil si betydelig mer nøytral enn norske medier/kåringer. Kunne kanskje ha nevnte at Hegerberg av UEFA ble kåret til "Europas beste" spiller, sammen med Ronaldo. UEFA trekker frem at hun var den eneste som scoret flere enn Ronaldo: "Only one player scored more goals in UEFA competition in 2016 than Cristiano Ronaldo ? a 21-year-old Norwegian playing in France: meet Ada Hegerberg." http://www.uefa.com/womenschampionsleague/news/newsid=2432975.html

Mediene er seg selv nærmest. Store offensive oppslag om talenter skaper klikk og annonsekroner. I dag tjener de ikke penger på løssalgsaviser lengre. Selve innholdet er underordnet, det er (den tendensiøse) vinklingen som er hensikten. Det kommer alltids et nytt talent senere.

Dette gjelder jo ikke bare sport i media, man ser akkurat det samme når en politiker har sagt noe litt dumt, når REMA 1000 har kastet ut en ølboks eller når boligprisene har tatt seg en pust i bakken.

Overdrevne vinklinger for å skape nysgjerrighet og annonseinntekter via klikk

Dag Herbjørnsrud

Dag Herbjørnsrud

hm, det var det noe å tenke på. Men medieforbrukerne har vel også et medansvar her?

Skriv en ny kommentar